EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO ODŻYWIANIA W IE i IF
8 listopada klasa I e i I f obchodziły Europejski Dzień Zdrowego Odżywiania. Celem święta było promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. Z tej okazji dzieci wykonały piękne prace plastyczne oraz wspólną wielką piramidę zdrowego żywienia, która nie tylko przybliżyła im tajniki zdrowego stylu życia, ale także ozdobiła klasową gazetkę. Dzieci z uwagą wysłuchały rad wychowawczyń, dzięki czemu mogły ułożyć reguły dobrego odżywiania się:
1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
2. Mleko, jogurty, sery to podstawa mocnych kości.
3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
6. Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
7. Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
8. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
9. Dobrą wodą gaś pragnienie.
10. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.
W trakcie zajęć uczniowie wypełniali materiały edukacyjne. Były to bardzo ciekawe zajęcia, które wzbogaciły doświadczenie dzieci oraz usystematyzowały ich wiedzę.
Karolina Bąkowska
Maria Nejman