
Uczniowie kaszubskiego w Mòdrim Młinie
4 listopada młodsze dzieci uczące się języka kaszubskiego wzięły udział w warsztatach kulinarnych w restauracji kaszubskiej Mòdri Młin w Rumi. Pod czujnym okiem zespołu restauracji uczyły się gotować popularne na Kaszubach pierogi – od zagniatania ciasta, przez wałkowanie, wykrawanie, nadziewanie po lepienie. Gotowe produkty wszyscy odważnie podawali na wielką łyżkę, którą jedna z pań zanurzała w jeszcze większym garnku, z którego po kilku minutach wyjmowała gotowe do degustacji pierożki. Możemy zdradzić w tajemnicy, że takie własnoręcznie wykonane, smakują najlepiej. Zarówno na słodko, jak i na słono.
Oczekujące na swoją kolej przy stole dzieci miały możliwość rozegrania kilku gier (które były dostępne w restauracji), co umiliło czas i zmobilizowało do całkiem sporego wysiłku intelektualnego. Najedzeni i radośni podróżnicy (niektórzy nawet z pierogami na wynos) szczęśliwie wrócili do Redy, a nowe umiejętności niemal wszyscy obiecywali niebawem wykorzystać w swoich domach.
Monika Kubisiak



















